(Præstens navn), velkommen som Åndens medarbejder.

I torsdags blev du ordineret i Aarhus Domkirke, og du er allerede godt i gang med at lære Lundum og Hansted at kende.

Med Paulus bliver barren sat højt for det arbejde og det virke, du træder ind i som præst. Her handler det om Åndens tjeneste. Ånden, der gør levende. Ånder, der gør et menneske menneskeligt. Det stikmodsatte af regelrytteri. Det stikmodsatte af bedrevidenhed i en lang sort kjole og hvid pibekrave.  Ånden sætter i bevægelse. Ånden blæser hvorhen, den vil.

Og vi bliver straks hjulpet på vej af Paulus, hvis du eller vi andre får kolde fødder, og tænker, at vi måske ikke lige er de mest egnede til en så ophøjet opgave som at være tjenere for Guds Ånd. Paulus er klar i mælet; det handler slet ikke om dig eller om mig. Det her handler om Gud.

Gud, vi i Jesus Kristus har set, kalder de mest forskelligartede og de mest almindelige mennesker, man kan tænke sig, og bruger dem som sine sendebud. Så glem alt om, at du skal være noget særligt. Have en særlig stærk tro, en særlig personlighed eller noget andet særligt, der udmærker dig. Gud kalder os mennesker, netop i vores menneskelighed, og vil at vi skal være Åndens tjenere.

Og herfra er der ingen grænser for friheden for dig, til i samarbejde med menighedsråd og gode præstekollegaer, at finde ud af, hvordan det skal se ud her hos jer.

Vi håber at du vil trives med at være præst i folkekirken. Du skal frimodigt kaste dit blik, din erfaring, dine interesser ind i samarbejdet med alle dem, du skal spille sammen med. Hver eneste dag og hver eneste time, hvor du arbejder, så er opgaven at være Åndens tjener. At være den kanal, der gør, at mennesker i alle aldre, får lejlighed til igen og igen at opdage, at horisonten for vores menneskeliv er den treenige Gud, der er gået foran os, og er med os i livet.

Sundhedsstyrelsens sundhedsprofil har vist, at vi danskere får det værre sundhedsmæssigt end tidligere. Alene på det psykiske område har 25 procent af os forhøjet stressniveau, og mængden af mennesker, der er udfordret psykisk, er øget, særligt gælder det i gruppen af unge, og helt særligt blandt piger og kvinder mellem 18 og 24 år.

Vi har som samfund og som mennesker i dag, mindst ligeså meget brug for evangeliets røst som tidligere. Vi har brug for at høre igen og igen, at vi båret af den treenige Gud i liv og død. Vi har brug for på daglig basis at få indstillet den indre kompasnål, der gør os til hele mennesker, og hjælper os med at finde rundt i liv, der igen og igen fører os steder hen, hvor vi ikke rigtig kender landskabet, og ikke er udstyret med et godt kort. Vi har brug for, at der er retning og mening, og nogen at snakke med, så vi ikke bliver løbet over ende af andres, vore egne eller samfundets mange forskelligrettede forventninger til os.

Alverdens undersøgelser har vist, at flere og flere danskere går i kirke indimellem. Men færre går til højmesse søndag formiddag. Det er en stor glæde at se, hvordan nye formater i kirken som babysalmesang og spaghettigudstjenester fylder kirken med børn og deres voksne. Vi skal også i årene fremover være gode til at skabe kirkelige formater, der gør, at mennesker i alle aldre i vidt forskellige livssituationer, kan komme i kirken. Kirkelighed skal rime på virkelighed.

Du skal naturligvis bruge det meste af din energi på netop Lundum og Hansted. Men du skal hvert år sørge for at bruge lidt af din tid og energi på sammen med menighedsråd og kolleger i hele provstiet, at arbejde med på de kirkelige formater, der går på tværs af sogne. For mange mennesker i dag er sognegrænserne helt uvæsentlige, når bare der foregår noget der er relevant og giver mening, for mig og dem, jeg hører sammen med.

Så hjælp os til, at vi tilsammen er en kirke, der er tilstedeværende og solidarisk i forhold til plejehjem og børnehaver, til gymnasieelever og slagteriarbejdere. For nygifte og skilsmisseramte. For singler og for børnefamilier. Bare rolig, du skal ikke det hele. Men tilsammen i provstiet, kan vi som menighedsråd og præster sørge for, at vi har et varieret kirkeliv, så der er noget for vidt forskellige målgrupper. Så brug noget af din energi på samarbejde på tværs af sognegrænser.

Som ny præst er alt naturligvis nyt for dig. Men skynd dig langsomt. Vi har evigheden for øje. jeg ved, at menighedsrådene og personalet glæder sig til at samarbejde med dig. Sammen skal I være åndens tjenere. Sammen skal I finde ud af, hvordan I bedst muligt skaber kirke, så mennesker af mange forskellige slags finder veje til kirken. Og noget af det bedste, du kan gøre som præst, det er at få andre til selv at tygge drøv på evangeliets guld. Det kender vi fra konfirmandundervisningen, men det er egentlig en sandhed, der gælder uanset om man er fem eller 85.
Så sørg for at være en præst, der får så mange som muligt i sving. Så mange som muligt til at opdage, at ånden er lyslevende, og vil være tilstede i vores liv og samfund i dag. Her i Lundum-Hansted, og hvor vi ellers færdes.

Så kære (præstens navn). Vi glæder os rigtig meget til at være kirke sammen med dig. Stort velkommen her til Horsens Provsti.

Annette B. Bennedsgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.